Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Θέσεις του ΠΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για το Δεκέμβρη



1. Η ένοπλη πάλη του ελληνικού λαού τις 3-12-44 μέχρι 11-1-45, η ηρωική και παλλαϊκή ένοπλη αντίσταση του Δεκέμβρη στην Αθήνα και Πειραιά, είναι η συνέχεια και το κορύφωμα του τετράχρονου εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του (1940-1944), μέσα στις νέες συνθήκες, που δημιουργήθηκαν μετά το διώξιμο των χιτλεροφασιστών καταχτητών με την πάλη του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Είναι η απάντηση του στην προσπάθεια της αντιδραστικής ολιγαρχίας και της βρετανικής κυβέρνησης Τσώρτσιλ να πνίξει τη νίκη του ελληνικού λαού, να ματαιώσει την ομαλή δημοκρατική εξέλιξη και λαοκρατική αναδημιουργία της Ελλάδας και να επιβάλει δυναμικά καταδικασμένες νεοφασιστικές λύσεις, κατά παράβαση των συμμαχικών αρχών του πολέμου.
   Ο ελληνικός λαός, πιστός σύμμαχος των Ενωμένων Εθνών, με την υπέροχη τετράχρονη αντίσταση του και με τα όπλα του νέου Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, του ΕΛΑΣ, ελευθέρωσε την Ελλάδα από τους καταχτητές, απομόνωσε την αντιδραστική και προδοτική ολιγαρχία και με το αίμα του έβαλε τα θεμέλια της νέας δημοκρατικής ζωής του.
   Μόνο η ένοπλη επέμβαση και υπεροχή των βρετανικών δυνάμεων ανάκοψε αυτή τη δημοκρατική εξέλιξη και έφερε στη ζωή τη μειοψηφία των μαυραγοριτών και δοσιλόγων. Συνεπώς η κύρια ευθύνη για το Δεκέμβρη βαρύνει τη βρετανική πολιτική στην Ελλάδα, που ενθάρρυνε, εξόπλισε, βοήθησε και έριξε όλο το βάρος των δυνάμεων της για να επιβάλλει τη μειοψηφία των εχθρών του λαού. Συνεπώς ο Δεκέμβρης μπαίνει στην ιστορία του λαού μας σαν εθνικολαϊκή ένοπλη αντίσταση για την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία, ενάντια στους ξένους και ντόπιους εκμεταλλευτές του.
   2. Η βρετανική πολιτική στην Ελλάδα ανέκαθεν υποστήριζε κάθε αντιδραστική δύναμη για να την κρατάει υποχείρια των στρατηγικών και πολιτικοοικονομικών σκοπών της. Την πολιτική αυτή τη συνέχισε πότε σκεπασμένα και πότε φανερά σ' όλη τη διάρκεια του Εθνικού Αγώνα. Εστήριξε και τον Γκλύξμπουργκ, κύριο υπεύθυνο μαζί με την πλουτοκρατική κλίκα του για την 4η Αυγούστου και της καταστροφής του 1941.
   Τα πράγματα ακόμα απόδειξαν πως η βρετανική πολιτική εφάρμοζε στην πράξη ολόκληρο σύστημα κρυφών ραδιουργιών και προκλήσεων, που άρχιζε από την ενθάρρυνση και υποστήριξη των ανοιχτών προκλήσεων και επιθέσεων του ΕΔΕΣ-Ζέρβα και κάθε λογής αντιδραστικής ομάδας ενάντια στον ΕΛΑΣ (Ψαρρός στην Παρνασσίδα, Κωστόπουλος στον Μωριά κ.ά.) και έφτανε ίσαμε τη συνεννόηση με τους άμεσους συνεργάτες των Γερμανών. (Βλέπε δίκες των δοσιλόγων υπόθεση λοχαγού Ντον, μυστικές συναντήσεις και συνεννοήσεις άγγλων και γερμανών αξιωματικών μέσα στην Αθήνα, συμφωνία Μύλλερ-Τσαούς Αντών κ.ά.).
   Με την πολιτική της αυτή η Αγγλία είχε προετοιμάσει μεθοδικά όλες τις προϋποθέσεις για να οργανωθεί η μεγάλη αντιλαϊκή πρόκληση και αιματοχυσία των αντιδραστικών το Δεκέμβρη του 1944.
   3. Ξεχωριστό ρόλο σ' αυτή την ετοιμασία έπαιξε η βρετανική πολιτική στη Μέση Ανατολή, όπου εγκαταστάθηκαν οι κατά καιρούς ελληνικές κυβερνήσεις των φυγάδων, αληθινά κινούμενα του Φόρεϊν Όφφις. Η πρόκληση της σύγκρουσης με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, που Γκλύξμπουργκ και βρετανικό στρατηγείο τις προετοίμαζαν, σαν αντιλαϊκό στρατό πραιτωριανών, ενώ στην πραγματικότητα η μάζα τους είχε, κηρυχθεί αλληλέγγυα με τον εαμικό αγώνα του λαού, ο βίαιος αφοπλισμός και διάλυση αυτών των δυνάμεων, έδειχναν τις προθέσεις της αντίδρασης και του Τσώρτσιλ στην Ελλάδα. Η πρόκληση του Δεκέμβρη, κατά παράβαση της συμφωνίας του Λιβάνου, ήταν συνέχιση της πολιτικής μέσα στις νέες συνθήκες της απελευθέρωσης και πάνω σε ελληνικό έδαφος. Έτσι η ένοπλη επέμβαση της Μεγάλης Βρετανίας το Δεκέμβρη του 1944 είναι η πρώτη ανοιχτή παραβίαση απ' αυτήν των διεθνών αρχών του ελευθερωτικού πολέμου.
   4. Το κίνημα της Εθνικής Αντίστασης, που με τα τιμημένα όπλα του ΕΛΑΣ ελευθέρωσε την Ελλάδα και συμφώνησε στη δημιουργία νέου εθνικού στρατού κάτω από ενιαία δημοκρατική ελληνική κυβέρνηση, δεν μπορούσε να δεχθεί τον ατιμωτικό, άνευ όρων αφοπλισμό του, που ζήτησαν ο Παπανδρέου και οι εκπρόσωποι της βρετανικής κυβέρνησης Λήπερ-Σκόμπυ, τη στιγμή, που εξοπλίζονταν απ' αυτούς ακόμα και τα καθάρματα των Ταγμάτων Ασφαλείας για να στραγγαλίσουν τις δημοκρατικές ελευθερίες του ελληνικού λαού.
   Έτσι, στην πρόκληση της αντίδρασης, στη δολοφονία της ειρηνικής παλλαϊκής διαδήλωσης της 3ης και της κηδείας των θυμάτων στις 4 του Δεκέμβρη, το ΕΑΜ απάντησε με το μόνο τίμιο και ελληνικό τρόπο: την αντίσταση της πλειοψηφίας στη βία της μειοψηφίας, την ένοπλη υπεράσπιση της δημοκρατίας και ανεξαρτησίας του, ενάντια στην ξενική πρόκληση.
   5. Οι 33 μέρες του ηρωικού παλλαϊκού πολέμου του Δεκέμβρη στην Αθήνα και τον Πειραιά απόδειξαν περίτρανα πως και στον ένοπλο τομέα ο λαός μας μπόρεσε να γονατίσει την αντίδραση. Πολεμιστές και «άμαχοι», άντρες και γυναίκες, γέροι και παιδιά - όλοι οι τίμιοι πατριώτες - πάλεψαν έναν άνισο αγώνα με πίστη και αυτοθυσία, που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο στην εθνική ιστορία μας. Και μόνο η υπεροχή των βρετανικών δυνάμεων και όπλων ανάγκασε τον ΕΛΑΣ να υποχωρήσει ανίκητος. Οι πρωτοφανέρωτοι ηρωισμοί, που έδειξαν λαός και πολεμιστές του ΕΛΑΣ το Δεκέμβρη είναι σελίδες ανεξάλειπτης δόξας στην ιστορία του Ελληνικού Λαού.
   ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΠΟΥ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΤΑΘΗΚΕ Ο ΑΤΡΑΝΤΑΧΤΟΣ ΠΡΟΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
   ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΗΡΩΙΚΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ, ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΠΕΤΑΝΑίΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΑΣ, ΠΟΥ ΣΤΑΘΗΚΕ Η ΓΡΟΘΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ-ΠΡΟΤΥΓΙΟ ΛΑΪΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ, ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.
   ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΥΡΙΑΔΕΣ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΕΑΜ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΔΟΞΑ, ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
   6. Η συμφωνία της Βάρκιζας που υπογράφτηκε ύστερα από πόλεμο 40 ημερών στις 12-2-45 είναι η αναγκαστική συμφωνία συμβιβασμού, που επεβλήθηκε αποκλειστικά από την ένοπλη επέμβαση και υπεροχή των βρετανικών δυνάμεων και από τις διεθνείς περιστάσεις. Υπογράφηκε για να εξασφαλίσει πάνω σε νέα βάση τη δημοκρατική μας εξέλιξη.
   Όμως, η κατάφωρη και μονόπλευρη υποστήριξη που οι αγγλικές αρχές κατοχής έδοσαν στη μοναρχοφασιστική Δεξιά και στη δολοφονική τρομοκρατία της, ενάντια στη δημοκρατική πλειοψηφία του λαού, κάναν αδύνατη την ομαλή δημοκρατική εξέλιξη, κουρέλιασαν τη συμφωνία της Βάρκιζας και έμπασαν τη μεταδεκεμβριανή Ελλάδα στην πιο βαθιά οικονομική, πολιτική και ηθική κρίση, που γνώρισε στην ιστορία της. Την πρωταρχική και κύρια ευθύνη για την κατάσταση, που καθημερινά χειροτερεύει, τη φέρνει η επίσημη αγγλική πολιτική στην Ελλάδα, που αγνοεί τον δημοκρατικό λαό της, την Νέα Ελλάδα, που ξεπήδησε απ' το μεγαλούργημα της Εθνικής Αντίστασης και εξακολουθεί να συμπεριφέρεται προς τη χώρα μας σαν αφέντης προς τον άποικο, το δούλο του. Ποτέ ο Ελληνικός Λαός δεν θα δεχτεί με την Αγγλία και με κάθε άλλη χώρα σχέσεις που θίγουν την εθνική του τιμή και αξιοπρέπεια, τα αισθήματα του της Ανεξαρτησίας και λευτεριάς.
   7. Όπως ολάκερος ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας έτσι και η εξέγερση του Δεκέμβρη είναι η πιστή συνέχιση και ανάπτυξη των ηρωικών εθνικοδημοκρατικών παραδόσεων του '21. Ενώ όμως το '21 οι κοτζαμπάσηδες κατόρθωσαν να στρεβλώσουν και να πνίξουν τον δημοκρατικό χαρακτήρα του εξαιτίας των αδυναμιών και της ανωριμότητας της δημοκρατίας, στον τελευταίο εθνικό αγώνα και το Δεκέμβρη, χάρις στην ωριμότητα της εργατικής τάξης και την ύπαρξη της πρωτοπόρας ηγεσίας της του ΚΚΕ, ο λαός αποχτά συνείδηση των δημοκρατικών σκοπών του και παλεύει και τους πραγματοποιεί. Τούτο είναι το βασικό γεγονός στην εσωτερική μας εξέλιξη και παρά τις πρόσκαιρες καταδρομές και εναντιότητες εξαιτίας της εξωελληνικής επέμβασης, αποτελεί αφετηρία για το τελικό στεφάνωμα των λαϊκών αγώνων. Έτσι ο Δεκέμβρης σα συνέχεια και αναπόσπαστο κομμάτι του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και βασικός του σταθμός γίνεται ταυτόχρονα ιστορικό ορμητήριο της νέας Ελλάδας.
   8. Με τον τιτάνιο και δύσκολο αγώνα του, στις παραμονές της ήττας του χιτλερισμού, ο ελληνικός λαός επισφράγισε τη ζηλευτή φήμη σαν πρωτοπόρος υπερασπιστής της δημοκρατίας μέσα στους λαούς. Στο κατώφλι της παγκόσμιας ήττας του φασισμού και την έναρξη της νέας μεταπολεμικής εποχής, ο Δεκέμβρης είναι το προμήνυμα των μεταπολεμικών δημοκρατικών επιδιώξεων των λαών, που συνέτριψαν το φασισμό και παλεύουν για την κατοχύρωση της δημοκρατίας και της ειρήνης.
   Στέλνουμε το χαιρετισμό της τιμής και ευγνωμοσύνης σ' όλους τους λαούς, σ' όλους τους δημοκράτες των άλλων χωρών που με τη φωνή τους ή με την πένα τους στάθηκαν υπερασπιστές και συμπαραστάτες στο δύσκολο μα ιερό Δεκεμβριανό και μεταδεκεμβριανό αγώνα του Ελληνικού Λαού. Είμαστε πάντα έτοιμοι να δύσουμε όλες τις δυνάμεις μας για τη διεθνή συνεργασία της ειρήνης, της δημοκρατίας και της προόδου.
   9. Η στρατιωτική ήττα λόγω της ασύγκριτης υπεροχής των βρετανικών δυνάμεων δεν σημαίνει πολιτική ήττα του κινήματος της Εθνικής Αντίστασης. Δεν προήλθε από υπεροχή πολιτική ή στρατιωτική της εσωελλαδικής αντίδρασης. Είναι μια ιδιόμορφη σύμπτυξη που επιβλήθηκε από εξωελλαδικούς παράγοντες. Η επικράτηση με αγγλικά όπλα του Μαύρου Μετώπου του Γκλύξμπουργκ, του κόσμου των εθνικών συμφορών, της
προδοσίας και των εθνικών ταπεινώσεων όχι μόνο δεν έλυσε το βασικό νεοελληνικό πρόβλημα παρά και το όξυνε πιο πολύ και βάθυνε απροσμέτρητα το βάραθρο ανάμεσα σ' αυτόν τον κόσμο της εκμετάλλευσης και του μεγαλοϊδεάτικου εθνικισμού και το λαό.
   Πολιτικό, οικονομικό, ηθικό και διπλωματικό χάος είναι τα γνωρίσματα για το μεταδεκεμβριανό πλουτοκρατικό καθεστώς με επικεφαλής τον δοσίλογο αντιβασιλέα. Η αχαλίνωτη φασιστική τρομοκρατία του ΣΑΝ, της Χ και όλων των πρακτόρων του Γκλύξμπουργκ, το όργιο των μαυραγοριτών και το οικονομικό χάος, ένα χρόνο ύστερα από την απελευθέρωση, οι εξωτερικοί εξευτελισμοί και απομόνωση της Ελλάδας πείθουν το λαό μια ακόμη φορά για ποιους αντιδημοκατικούς νεοφασιστικούς σκοπούς οι εχθροί του ΕΑΜ προκάλεσαν την εξέγερση του Δεκέμβρη. Το μεταδεκεμβριανό χάος και αναρχία δικαίωσαν απόλυτα το Δεκέμβρη.
   10. Έτσι η πάλη για τη Λαϊκή Δημοκρατία προβάλλει ύστερα από την απελευθέρωση και το Δεκέμβρη πιο επιταχτική σαν ο μόνος δρόμος για την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του ελληνικού λαού, όλων των εθνικών πόρων, στο έργο της μεταπολεμικής αναδημιουργίας της Ελλάδας και του λαού της.
Έτσι η παλλαϊκή πάλη του Δεκέμβρη σημαίνει:
— Εφαρμογή των συμμαχικών αρχών της Τεχεράνης, Κριμαίας, Βερολίνου στην Ελλάδα, των αρχών διεθνούς συνεννόησης για την ειρήνη και τη δημοκρατία.
— Κάθαρση της χώρας από το φασισμό, τιμωρία των προδοτών - δοσιλόγων, δημοκρατική επιβολή της λαϊκής θέλησης χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις.
— Εθνική ανεξαρτησία, εθνική αξιοπρέπεια, εθνική περηφάνεια.
— Λαϊκή δημοκρατική ανοικοδόμηση της χώρας σε όφελος όλου του εργαζόμενου έθνους και όχι σε όφελος των οικογενειών της μεγάλης πλουτοκρατίας.— Γερή βιομηχανία και βιοτεχνία, ελεύθερη από δεσμά, προοδευμένη γεωργία, αναπτυγμένο εμπόριο και ναυτιλία στην Ελλάδα.
— Γερή, προαιρετική συνεταιρική οργάνωση του λαού σε όλους τους τομείς της παραγωγής, κατανάλωσης, συγκοινωνίας, κατοικίας, πολιτισμένης διαβίωσης.
— Γερό λαϊκό, δημοκρατικό στρατό, προστάτη πάνοπλο της Λευτεριάς και Ανεξαρτησίας. Γερή στην υπηρεσία του λαού δημοκρατική εσωτερική ασφάλεια.
— Δεκέμβρης σημαίνει παλλαϊκή ενότητα ενάντια στους εκμεταλλευτές, ενάντια στους δοσίλογους, την ολιγαρχία του πλούτου.
— Χορτάτο τον εργαζόμενο ελληνικό λαό.
— Απελευθέρωση, χειραφέτηση και ανάπτυξη της Ελληνίδας, που πρόσφερε τόσες θυσίες στον εθνικό λαϊκό αγώνα.
— Δημιουργία ακμαίας και πολιτισμένης νεολαίας, ελπιδοφόρου εγγυητή του μέλλοντος του ελληνικού λαού.
— Προστασία του εργαζόμενου Έλληνα στα γηρατειά του.
— Δημιουργία ανθηρού νεοελληνικού πολιτισμού με υψηλόφρονη λαϊκή διανόηση.
— Κοντολογής, Δεκέμβρης θα πει: Ελλάδα ελεύθερη και ανεξάρτητη, Λαϊκή Δημοκρατία, χορτάτο λαό, κράτος γερό, ανύψωση του υλικού και πνευματικού πολιτισμού, που ανοίγει το δρόμο για το σοσιαλισμό, την τελική λύτρωση του λαού από τα δεσμά της εκμετάλλευσης.
   11. Η αντιεαμική αντίδραση, ένοχη του εγκλήματος της λιποταξίας και προδοσίας την κρισιμότερη περίοδο του έθνους μας, προσπαθεί μετά το Δεκέμβρη να στηριχθεί σε ανύπαρκτα ή και υπαρκτά «έκτροπα» για να δικαιολογήσει πολιτικά με την «πτωματολογία» την ύπαρξη της. Αρνούμαστε το δικαίωμα της κριτικής στους συνεργάτες των γερμανοφασιστών καταχτητών, στους ξενόδουλους υπεύθυνους της δολοφονίας μυριάδων Ελλήνων. Οι υπερβασίες ή και λάθη σ' ένα εμφύλιο πόλεμο, που η αντιδραστική ολιγαρχία προκάλεσε, δεν είναι σε θέση να λερώσουν το μεγαλείο του Δεκέμβρη. Πολύ περισσότερο δεν μπορούν να δύσουν ελαφρυντικά στο μεταδεκεμβριανό τρομοκρατικύ καθεστώς, όπου αμείβονται οι δοσίλογοι προδότες και οι ίδιοι διώκουν, φυλακίζουν και δικάζουν τους πατριώτες αγωνιστές του εθνικού και συμμαχικού πολέμου.
Το αίτημα της τιμωρίας των προδοτών-δοσιλόγων βασικό αίτημα της μεγάλης τετραετίας και του Δεκέμβρη παραμένει στο ακέραιο αίτημα του ελληνικού λαού.
   12. Μαζί μ' αυτό ακέραιο και επιταχτικό προβάλλει το αίτημα του ελληνικού λαού να δοθεί γενική αμνηστία στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, να σταματήσει ο διωγμός και ν' αποκατασταθεί το κίνημα στα δικαιώματα του.
   ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΤΙΜΗΜΕΝΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ: ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΡΩΙΔΕΣ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ, ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ —ΟΛΟΥΣ ΕΚΕΙΝΟΥΣ, ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΤΡΕΧΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΟΡΔΕΣ ΤΩΝ ΜΟΝΑΡΧΟΦΑΣΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥΣ.
   Όλοι οι πατριώτες πρέπει να δόσουν τη δραχμή τους στην Εισφορά Τιμής για την ενίσχυση των θυμάτων του αγώνα. Η Λαϊκή Δημοκρατία θ' αποκαταστήσει στο ακέραιο τους προμάχους της λευτεριάς του λαού μας.
   13. Από το σημερινό τρομοκρατικό καθεστώς της πλουτοκρατικής ολιγαρχίας, της μαυραγορίτικης εκμετάλλευσης και των εθνικών αναστατώσεων και συμφορών μια μόνο διέξοδος υπάρχει: να σχηματιστεί δημοκρατική πολιτική κυβέρνηση, που θ' αμνηστεύσει τους αγωνιστές μας, θα διαλύσει τις τρομοκρατικές, βασιλοφασιστικές συμμορίες, θ' αποκαταστήσει πραγματική ισοπολιτεία, θα κάνει νέους ανόθευτους εκλογικούς καταλόγους και θα διενεργήσει ελεύθερες εκλογές Συνταχτικής Εθνοσυνέλευσης με αναλογική.
   14. Εφόσον η αχαλίνωτη τρομοκρατία των φασιστικών ορδών, οι δολοφονίες, οι βιασμοί και οι διωγμοί των αγωνιστών του λαού συνεχίζονται και ενισχύονται από τον κρατικό μηχανισμό κάτω από τα μάτια και με τη βοήθεια των αγγλικών αρχών κατοχής, ο λαός μας, αντιτάσσοντας στο Μαύρο Μέτωπο τη λαϊκή δημοκρατική ενότητα του, έχει ιερό δικαίωμα και υποχρέωση ν' αντιμετωπίσει την τρομοκρατία της μειοψηφίας και να υπερασπίσει τη ζωή του με τα ίδια τα μέσα της, με τη μαζική του αυτοάμυνα, με τα ίδια όπλα, που χρησιμοποιεί ο ΣΑΝ - Χ - Μαύρο Μέτωπο και Σία.
   15. Η αντιδραστική ολιγαρχία των πατριδοκάπηλων ξαπόλυσε την πιο ελεεινή αφιονισμένη προπαγάνδα δήθεν για τα εθνικά δίκαια. Είναι η παράταξη, που πάντα καταπρόδοσε τα εθνικά δίκαια, που στ' όνομα τους άφησε τη χώρα σε μια μισοβάρβαρη κατάσταση, πιόνι στα χέρια των ξένων δυνάμεων. Είναι αυτή, που ευθύνεται για μια σειρά εθνικές ταπεινώσεις και καταστροφές — 1897, παζάρεμα Μακεδονίας, παράδοση του Ρούπελ στους εχθρούς το 1915, καταπρόδοση της Ελληνο - Σερβικής συμμαχίας, Μικρασιατική Καταστροφή, καταστροφή του 1941. Δεν έχει κανένα δικαίωμα να μιλάει για εθνικά δίκαια. Ο Δεκέμβρης διατράνωσε τη θέληση του Ελληνικού Λαού και του πολιτικού του συνασπισμού του ΕΑΜ, να υπερασπίσει πραγματικά τα εθνικά δίκαια του Ελληνικού Λαού, που προκύπτουν από τις θυσίες του λαού στον μεγάλο πόλεμο.
   16. Το μεταδεκεμβριανό καθεστώς της ολιγαρχίας, το καθεστώς των δοσιλόγων και υποστηριχτών τους εφάρμοσε ύστερα από την απελευθέρωση την πιο αποκάλυπτη, μονόπλευρη, εξωτερική πολιτική. Μετέβαλε την Ελλάδα σε μοναδική ανάμεσα στους νικητές χώρα του φασισμού: Απομόνωσε την Ελλάδα από τη Σοβιετική Ένωση και τα νέα δημοκρατικά καθεστώτα της Ευρώπης και πρώτ' απ' όλα της Βαλκανικής και απειλεί να τη μεταβάλλει σε ξένη κτίση και εστία διεθνών ανωμαλιών και συγκρούσεων. Ο Δεκέμβρης διατράνωσε τη θέληση του Ελληνικού Λαού να ζήσει σε ειρήνη και αδελφική συνεννόηση με ό λ ο υ ς  τ ο υ ς  λ α ο ύ ς και, ιδιαίτερα με τους μεγάλους συμμάχους του — τη Σοβιετική Ένωση, τη Μεγάλη Βρετανία, τις Ενωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία καθώς και την απόφασή του να εξασφαλίσει ειρηνική συνεννόηση και δημοκρατική συνεργασία με τους αδελφούς δημοκρατικούς λαούς των Βαλκανίων.
   17. Με τον αγγλικό λαό ούτε μας χώριζε, ούτε μας χωρίζει τίποτε. Παρά την ένοπλη επέμβαση της Μεγάλης Βρετανίας, που έγινε η βαθύτερη αιτία των σημερινών πολιτικών ανωμαλιών της Ελλάδας, ο ελληνικός λαός, πιστός στα συμμαχικά ιδανικά, θεωρεί τη συνεργασία με τη Μεγάλη Βρετανία, όπως και τη συνεργασία με τη Σοβιετική Ένωση, σα βασικό στήριγμα της εξωτερικής του πολιτικής, θέλει όμως η φιλία αυτή να στηριχτεί πάνω στη βάση της ισοτιμίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της αμοιβαίας κατανόησης. Κάθε άλλη πολιτική, που μεταχειρίζεται τον Ελληνικό Λαό με τα προπολεμικά κριτήρια ή τα κριτήρια της ένοπλης επέμβασης του Δεκέμβρη, μεγαλώνει πιο πολύ το χάσμα στις αμοιβαίες σχέσεις και αποτελεί πηγή διεθνών κινδύνων. Η παράταση της βρετανικής κατοχής, που ενισχύει τη μοναρχοφασιστική τρομοκρατία, διαιωνίζει το χάος στην Ελλάδα.
   Επικαλούμαστε τη συμπαράσταση της εργατικής τάξης της Μεγάλης Βρετανίας, που πρέπει ν' αναλογιστεί αυτούς τους κινδύνους και να εξασκήσει όλη την επιρροή της πάνω στους υπεύθυνους βρετανούς πολιτικούς για μια ισότιμη και δημοκρατική συνεννόηση των δύο λαών. Εφόσον οι βρετανικές αρχές δεν αποκαθιστούν την τάξη στην Ελλάδα και ενθαρρύνουν τη βασιλοφασιστική τρομοκρατία, η άμεση αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων είναι απαραίτητος όρος για ν' αποκαταστήσει μόνος του ο Λαός αυτή την τάξη. Θα κάνουμε το παν για τη συνεννόηση και χαιρετίζουμε ολόψυχα τον «Σύνδεσμο για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα», που ίδρυσαν στο Λονδίνο φιλελεύθεροι, εργατικοί και κομμουνιστές βουλευτές, άγγλοι εργατικοί, συνδικαλιστικοί ηγέτες, προσωπικότητες της δημοσιογραφίας, των καλών τεχνών κ.ά. θα εξαντλήσουμε όλη μας την επιρροή και υπομονή για να τους βοηθήσουμε να πετύχουν στο έργο τους, έργο ισότιμης δημοκρατικής συνεννόησης και συνεργασίας ανάμεσα στους δύο λαούς και τα δύο κράτη. Έχουμε εμπιστοσύνη στους άγγλους φίλους της Ελληνικής Δημοκρατίας. Εχθροί μας είναι οι στραγγαλιστές της λευτεριάς και ανεξαρτησίας μας ντόπιοι και ξένοι, οι δημιουργοί του Δεκέμβρη. Και από τη στιγμή που θα παίζονται τα συμφέροντα του Ελληνικού Λαού, ο αγώνας για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας του με όλα τα μέσα είναι ζωτικό χρέος του για να κατακτήσει την αληθινή λευτεριά και τη δημοκρατία. Στον αγώνα αυτόν το σκληρό, μα δίκαιο, το ΚΚΕ θα δόσει όλες του τις δυνάμεις, όσες θυσίες κι αν απαιτεί.
   18. Όπως στις μαύρες μέρες της υποδούλωσης το ΚΚΕ στάθηκε ο εμψυχωτής και βασικός κινητήρας του ΕΑΜ και της Εθνικής Αντίστασης, δίπλα και μαζί με τα άλλα σύμμαχα κόμματα και οργανώσεις, έτσι και το Δεκέμβρη το ΚΚΕ ήταν ο εγκέφαλος κι η καρδιά του αγώνα. Με την πλούσια πείρα του Κόμματος της εργατικής τάξης έδοσε πνοή και φώτιση στο δημοκρατικό ατσάλωμα και έξαρση του λαού μέσα στις γραμμές του ΕΑΜ. Αξίζει κάθε έπαινος στους κομμουνιστές της Αθήνας και του Πειραιά, που κράτησαν πάνω τους άξια το κύριο βάρος της μάχης του Δεκέμβρη, όπως και σ' όλους τους αγωνιστές του Κόμματος. Τούτο αποτελεί αναγνώριση του Λαού.
  Όμως το Κόμμα του Προλεταριάτου δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα του, αν δεν μελετήσει τις αδύνατες πλευρές και τα λάθη του για να τα διορθώσει στο συντομότερο διάστημα. Η μάχη του Δεκέμβρη τα φανέρωσε και το 7ο Συνέδριο του Κόμματος τα υπογράμμισε. Τα σπουδαιότερα λάθη και αδυναμίες ήταν ταλάντευση γύρω στο ζήτημα της εθνικής ενότητας (λάθη στη διάσκεψη του Λιβάνου και της Καζέρτας, στο ζήτημα της εισόδου στη κυβέρνηση), όχι σαφής εκτίμηση της βρετανικής πολιτικής, υποτίμηση του ρόλου και των δυνάμεων της στη μάχη του Δεκέμβρη, έλλειψη πολιτικής ευλυγισίας, το λάθος της ομηρίας κ.ά. Όπως διάγνωσε η 12η Ολομέλεια της ΚΕ και το 7ο Συνέδριο στη βάση αυτών των αδυναμιών βρίσκονταν η έλλειψη στενότερης καθημερινής επαφής της καθοδήγησης με τη βάση του Κόμματος, η αλλοίωση της κοινωνικής σύνθεσης του με την πτώση του ποσοστού των εργατικών μελών, το όχι ικανοποιητικό επίπεδο της πολιτικής και θεωρητικής δουλιάς του Κόμματος.
   Ο Δεκέμβρης και ο χρόνος που πέρασε απόδειξαν, ότι παρά τις πρόσκαιρες δυσκολίες της αναπροσαρμογής στη νέα φάση του αγώνα, το Κόμμα μέσα στο ΕΑΜ και μαζί του ενωμένα ξεπέρασαν τις δυσκολίες και άρχισαν σταθερά να εξαλείφουν τις αδυναμίες και να στερεώνουν πιο πολύ τις γραμμές τους. Ο Δεκέμβρης κορύφωσε την εμπιστοσύνη του εργαζόμενου λαού προς το πρώτο Κόμμα του — το ΚΚΕ — και προς το ΕΑΜ (παρά το ότι ορισμένες οργανώσεις έφυγαν από το ΕΑΜ κατά το πέρασμα από το στάδιο της εθνικής απελευθέρωσης στο στάδιο της πάλης για τη δημοκρατία). Το συμφέρον του λαϊκού αγώνα επιβάλλει την ενότητα δράσης όλων των οπαδών της Δημοκρατίας, την ακόμα πιο μεγάλη συσπείρωση της δημοκρατικής Αριστεράς, την πιο μεγάλη ενίσχυση του Πολιτικού Συνασπισμού της Λαϊκής Δημοκρατίας - ΕΑΜ.
   Η λαϊκή εμπιστοσύνη, που ανέβασε το ΚΚΕ σε πρώτη πολιτική δύναμη του τόπου, επιβάλλει στο Κόμμα, στο κάθε στέλεχος και μέλος του, τις πιο υπεύθυνες υποχρεώσεις στη νέα περίοδο των σκληρών αγώνων. Το Κόμμα πρέπει να βρεθεί ολόπλευρα έτοιμο — πολιτικά, οργανωτικά, και τεχνικά — να ηγηθεί στους νέους αγώνες του Λαού, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, όπως καθόρισε το 7ο Συνέδριο. Βγάζοντας τα διδάγματα από τον τιτάνιο πολύχρονο αγώνα και ιδιαίτερα το Δεκέμβρη, διορθώνοντας τα λάθη και ελλείψεις του, καθαρίζοντας και προφυλάγοντας τις γραμμές του από εχθρικά στοιχεία, το ΚΚΕ έχει όλη τη δύναμη ν' ανταποκριθεί στο χρέος του, στην αποστολή του. θα σφυροκοπήσει στις πόλεις και τα χωριά την ενότητα του Λαού χέρι-χέρι με όλα τ' άλλα κόμματα του Πολιτικού Συνασπισμού του ΕΑΜ και κάθε λαϊκοδημοκρατική δύναμη για τη νίκη της Λαϊκής Δημοκρατίας.
   19. Η αντιδραστική ολιγαρχία και οι ξένοι στηριχτές της με την πρόκληση του Δεκέμβρη θέλησαν να 'χουν τη φασιστική «ανταπόδοση» τους. Ο Ελληνικός Λαός τους έδοσε τον δημοκρατικό Δεκέμβρη του.
   ΖΗΤΩ Ο ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ — ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ, ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!
                                                                                                                                                                                               
                                                                                                                                                                                                    8.11.45

«Κομμουνιστική Επιθεώρηση», Αριθ. φύλλου 44, σ. 1-6, Αθήνα, Δεκέμβρης 1945


 Δημοσιεύθηκε στο: Το ΚΚΕ, Επίσημα Κείμενα, τομ. 6ος, σελ. 136-144.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου