Tου Ιάσονα Χανδρινού
Όταν ξέσπασε η ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στον ΕΛΑΣ
και στον ΕΔΕΣ, ο Αρης πρωτοστάτησε στις μάχες
δίνοντας προσωπικό τόνο στην αδελφοκτόνο αντιπαράθεση.
Τoν Οκτώβριο του 1943, η Εθνική Αντίσταση έφτανε στο απόγειο της επιχειρησιακής δόξας της. Τον προηγούμενο μήνα ένα καταλυτικό γεγονός είχε πείσει και τους πλέον δύσπιστους ότι το τέλος του πολέμου δεν ήταν μακριά: η φασιστική Ιταλία είχε συνθηκολογήσει με τους Συμμάχους και όλα τα ιταλικά στρατεύματα είχαν ουσιαστικά αποσυρθεί από το πολεμικό παιχνίδι, αφήνοντας τους Γερμανούς να καλύψουν με τις δικές τους δυνάμεις ένα τεράστιο κενό εξουσίας στις κατεχόμενες ευρωπαϊκές χώρες. Εξοπλισμένοι με τα όπλα πολλών ιταλικών μονάδων που προσχώρησαν στο αντιστασιακό στρατόπεδο, οι αντάρτες μπορούσαν δίκαια να θριαμβολογούν για τις μεγάλες επιτυχίες που είχαν σημειώσει όλο το προηγούμενο διάστημα στον πόλεμο εναντίον των Ιταλών και τις πρώτες τους νίκες κατά των γερμανικών κατοχικών στρατευμάτων (Σαραντάπορος, Θερμοπύλες, Μακρακώμη, Κερπινή Καλαβρύτων, Δερβενοχώρια).
Στην Ελλάδα, που από την έναρξη της Κατοχής το 70% του εδάφους βρισκόταν στην ιταλική δικαιοδοσία, η ανάληψη του ελέγχου από τη Βέρμαχτ οδήγησε (18 Οκτωβρίου) στις πρώτες, μεγάλης κλίμακας εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ στις οροσειρές της κεντρικής Ελλάδας, με επίκεντρο την κεντρική Πίνδο. Δεκάδες χωριά σε Θεσσαλία και Ηπειρο έγιναν στάχτη, ενώ εκατοντάδες άμαχοι και πολλοί αντάρτες έπεσαν κατά τη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων που διήρκεσαν με διαλείμματα έως τον Ιανουάριο. Ήταν η δυσκολότερη στιγμή της ένοπλης Αντίστασης σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι ταυτόχρονα με τις γερμανικές εκκαθαρίσεις, στις ίδιες ακριβώς περιοχές, μαινόταν από τις αρχές Οκτωβρίου ένας ανελέητος Εμφύλιος ανάμεσα στις δύο οργανώσεις. Αυτές οι συγκρούσεις διεξάγονταν παράλληλα με τις μάχες εναντίον των Γερμανών και έληξαν μόλις στις αρχές Φεβρουαρίου του 1944 έχοντας τραυματίσει ανεπανόρθωτα την ενότητα της ελληνικής Αντίστασης.
ΑΡΗΣ κατά ΕΔΕΣ
Πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύγκρουση έπαιξε ο Αρης Βελουχιώτης. Παρότι εκείνη την εποχή ήταν ένα μόνο από τα τρία μέλη της ανώτατης διοίκησης (Γενικό Στρατηγείο) του ΕΛΑΣ, με το -δικής του εμπνεύσεως- αξίωμα του καπετάνιου απέδειξε ότι ήταν ο αδιαφιλονίκητος φυσικός ηγέτης των ανταρτών του ΕΛΑΣ και εκφραστής της γραμμής που θα ακολουθούσε ο αντάρτικος στρατός. Οταν στις 7/8 Οκτωβρίου ξέσπασαν οι πρώτες αψιμαχίες των δύο οργανώσεων στο Τσεπέλοβο Μετσόβου και ο ΕΔΕΣ συνέλαβε ορισμένα ανώτερα κομματικά στελέχη της περιοχής Ηπείρου, ο Αρης διέταξε τον αφοπλισμό των ομάδων του ΕΔΕΣ στη Θεσσαλία, ενώ το βράδυ της 9ης Οκτωβρίου μαζί με τον γραμματέα του ΚΚΕ, Γιώργο Σιάντο, και τον Αντρέα Τζήμα, διέταξαν τις τέσσερις διαθέσιμες μεραρχίες του ΕΛΑΣ (I Θεσσαλίας, VIII Ηπείρου, XIII Στερεάς Ελλάδας, IX Μακεδονίας) να αντιμετωπίσουν «δραστικώς και άνευ οίκτου εσκεμμένην πολεμικήν ενέργειαν κατά του ΕΛΑΣ». Οι εκπρόσωποι του ΕΔΕΣ στο Κοινό Γενικό Στρατηγείο Ανταρτών (που είχε συγκροτηθεί από τον Ιούλιο ως συντονιστικό όργανο όλων των αντάρτικων σωμάτων) συλλαμβάνονται και ο Αρης δεν κρύβει τη θυελλώδη οργή του για τον ΕΔΕΣ, δίνοντας μάλιστα «εντύπωση μανιακού» στους Βρετανούς αξιωματικούς συνδέσμους. Από τις 19 Οκτωβρίου, το Γενικό Στρατηγείο (δηλαδή ο Αρης) δήλωνε ότι δεν θα ανεχθεί καμία επικοινωνία με τον Ζέρβα και θα σταματούσε ακόμα και τους Βρετανούς συνδέσμους που θα επιχειρούσαν κάτι τέτοιο. Μάλιστα, ο Αρης αφόπλισε Βρετανούς αξιωματικούς και προχώρησε ακόμα και σε μεμονωμένες χειροδικίες. Στις 14 Οκτωβρίου τμήματα του ΕΛΑΣ με εμπροσθοφυλακή το «Τάγμα Θανάτου» της XIII Μεραρχίας πέρασαν τον Αχελώο και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις του Αρχηγείου Βάλτου του ΕΔΕΣ.
«Κύριος εχθρός είναι οι Γερμανοί»
Μετά τις πρώτες σκληρές συγκρούσεις με Γερμανούς και ΕΔΕΣίτες, τα «μεθοριακά» τμήματα της I Μεραρχίας Θεσσαλίας και της VII Μεραρχίας Ηπείρου του ΕΛΑΣ έκαναν επανειλημμένες εκκλήσεις για βοήθεια στο Γενικό Στρατηγείο.
Ήταν η ώρα του Βελουχιώτη, που εκείνες τις ημέρες βρισκόταν ήδη στην περιοχή Ματσούκι - Καλαρύτες, επικεφαλής του «Εκστρατευτικού Σώματος Ηπείρου (ΕΣΗ)» που είχε συγκροτήσει με πυρήνα τη Σχολή Αξιωματικών του Γενικού Στρατηγείου, ρουμελιώτικα και θεσσαλικά τμήματα. Αυτό το απόσπασμα, οπλισμένο με βαρέα όπλα, έφτασε να αριθμεί περίπου 2.500 άνδρες και ουσιαστικά τελούσε υπό τις άμεσες διαταγές του πρωτοκαπετάνιου ο οποίος φαίνεται πως εκλάμβανε ως «προσωπικό ζήτημα» τον πόλεμο εναντίον του ΕΔΕΣ. Εδώ συνυφαίνονται και οι σχετικές υπόνοιες από τους αντιπάλους πως ο Αρης διέτασσε τα τμήματα του να πολεμούν πρώτα τους ΕΔΕΣίτες και όχι τους Γερμανούς, που είχαν πλημμυρίσει τις περιοχές όπου γίνονταν οι επιχειρήσεις. Αν και υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, η κατηγορία είναι γενικά αναληθής, καθώς με επίσημη διαταγή του ημερομηνίας 28 Οκτωβρίου -και συνυπογραφή του Αρη- το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ διέλυε τη σύγχυση προτεραιοτήτων σχετικά με το ποιος είναι ο κύριος αντίπαλος τονίζοντας πως «κύριος εχθρός είναι ο Γερμανός κατακτητής και εναντίον αυτού πρέπει να στρέφονται αι κύριαι ενέργειες».
Στα πολλά περιστατικά της εκστρατείας ξεχωρίζουν οι σκληρές μάχες στον χώρο Καλαρρύτες -Συρράκο - Μελισσουργοί (21-23 Οκτωβρίου), όπου οι καταπονημένες αντάρτικες δυνάμεις μαζί με αρκετά γυναικόπαιδα εγκλωβίστηκαν σε μια παρακείμενη ρεματιά μεταξύ δύο πυρών, από ισχυρά γερμανικά εκκαθαριστικά αποσπάσματα και δυνάμεις του ΕΔΕΣ. Ο Αρης επαλήθευσε, για ακόμη μία φορά, σε εκείνες τις κρίσιμες στιγμές την ψυχραιμία και τη γενναιότητα του, όπως φαίνεται και σε μια σωζόμενη έκθεση επιχειρήσεων που κατά πάσα πιθανότητα συνέταξε ο ίδιος: «Γενική σαστιμάρα. Άλλοι προτείνουν συνθηκολόγηση με τον ΕΔΕΣ και άλλοι τον κακό τους τον καιρό. Φοβούμαι μήπως τα άτακτα οπισθοχωρούντα τμήματα των υψωμάτων κατέβουν και σπείρουν τον πανικό στους πάντες. Τα γυναικόπαιδα κυνηγημένα από τους Γερμανούς ουρλιάζουν. .. Απόφαση: Ο λοχαγός [Στέλιος] Βαμβέτσος εξοπλίζεται: Μ' ένα πυροβόλο, ένα πολυβόλο κι ένα οπλοπολυβόλο να προσπαθήσουν να ανατρέψουν τους κατερχόμενους πια προς Συρράκο - Καλαρρύτες Γερμανούς. Διαρροή όλων των υπολοίπων δια του μελισσουργιώτικου ρέματος προς Μελισσουργούς. Μπροστά για να ανοίξουν δρόμο, μαχόμενο στους Μελισσουργούς, τμήμα του Καβαλλάρη (Γιώργος Ζαρογιάννης)». Η φάλαγγα ενόπλων και αόπλων μπήκε σε πορεία. Λίγο πριν ολοκληρωθεί η έξοδος από το ρέμα, μια ομάδα του ΕΔΕΣ επιχείρησε να ανακόψει καθυστερημένα την κίνηση την ώρα που στην οπισθοφυλακή βρίσκονταν μόνο 10 αντάρτες από ένα μακεδόνικο τάγμα και ο ίδιος ο Αρης με 10 Μαυροσκούφηδες της προσωπικής του φρουράς. Αυτή η δύναμη συγκράτησε τους ΕΔΕΣίτες μέχρι την άφιξη του λοχαγού Βαμβέτσου που τους πλαγιόβαλε και τους ανέτρεψε.
Ο ΕΛΑΣ επικρατεί στην Ήπειρο
Στα τέλη του 1943 η κατάσταση στην Ηπειρο είχε ξεκαθαρίσει αρκετά. Ο ΕΛΑΣ είχε διαλύσει τους θύλακες του ΕΔΕΣ σε Θεσσαλία και Ρούμελη και τον περιόρισε στο παλιό του προπύργιο, το Ξηροβούνι, δυτικά του ποταμού Αράχθου. Παρ' όλα αυτά, ο Ζέρβας, έχοντας εξασφαλίσει την αμέριστη βρετανική ενίσχυση και την ευμενή γερμανική ουδετερότητα, ανασύνταξε τις δυνάμεις του και επιτέθηκε ξανά στις 4 Ιανουαρίου του 1944 στο μέτωπο του Αράχθου. Οι αντάρτες του ΕΛΑΣ οπισθοχώρησαν και μόνο ο Αρης κατάφερε να διατηρήσει ένα προγεφύρωμα στη δυτική όχθη, στο Τετράκωμο. Από τις μετέπειτα κινήσεις του, είναι σαφές πως ο πρωτοκαπετάνιος εξέλαβε την επίθεση ως απόδειξη της δολιότητας του αντιπάλου, αλλά και ως προσωπική ταπείνωση. Εκφράζοντας πλέον τη σκληρή γραμμή, έσπευσε στην έδρα του ΓΣ στο Κεράσοβο Ευρυτανίας και ζήτησε ενισχύσεις για την Ηπειρο, με τις οποίες τελικά κατορθώνει να ανακτήσει περισσότερο έδαφος και στις 28 Ιανουαρίου οι τελευταίοι ΕΔΕΣίτες περνούν εκ νέου τον Αραχθο, με κατεύθυνση προς δυσμάς αυτή τη φορά. Μπροστά στους δισταγμούς της ηγεσίας, που στην αυγή του 1944 επεξεργαζόταν από τη μεριά της σχέδια για προώθηση της εθνικής ενότητας, οι θέσεις του Αρη εξέφραζαν μια ρεαλιστική ερμηνεία της κατάστασης.
Η κατάκτηση των Τζουμέρκων ήταν ο αναγκαίος ζωτικός χώρος και πλεονέκτημα σε περίπτωση νέων εχθροπραξιών. Η επιθυμία του όμως να προχωρήσει σε «πλήρη διάλυση των Ζερβικών» δεν υλοποιήθηκε. Η σύσκεψη Μυρόφυλλου - Πλάκας που έδωσε τέρμα στις εχθροπραξίες θεωρήθηκε εκ των υστέρων (και υπό το πρίσμα της ήττας του ΕΑΜ) μια τακτική υποχώρηση που ζημίωσε το κίνημα περισσότερο από μια υιοθέτηση της «γραμμής» Αρη. Τελικά, ο αρχηγός του ΕΛΑΣ, αν και διαφοροποιούσε τη θέση του απέναντι στους υπόλοιπους της αντιπροσωπείας, υπέκυψε στην αναγκαιότητα μιας πολιτικής λύσης της αναμέτρησης και απέστειλε μάλιστα επιστολή οτον Ζέρβα (16 Φεβρουαρίου) τηρώντας όλους τους απαραίτητους κώδικες καλής συμπεριφοράς.
Ο Αρης συμμορφώθηκε με τη συμφωνία και γενικώς με τη γραμμή συνεργασίας του ΕΑΜ/ΚΚΕ με τους Βρετανούς, καθιστώντας επουσιώδες αν πράγματι θεωρούσε αυτή τη γραμμή ως ματαιοπονία, όπως φαίνεται να το είχε κάνει σε συζητήσεις με τον στενό του κύκλο. Γενικώς, η έκβαση της εκστρατείας στην Ηπειρο, την οποία θεωρούσε μια πολιτικά ανεκμετάλλευτη στρατιωτική επιτυχία, του είχε αφήσει μια έκδηλη δυσαρέσκεια την οποία συμμερίζονταν και άλλα στρατιωτικά στελέχη.
Μαεστρία και καθαρότητα νου
Απομονώνοντας την προσωπική του συμμετοχή στα γεγονότα, πρέπει να θεωρούμε βέβαιο πως ο Αρης ξεδίπλωσε στην Ηπειρο όχι μόνο τις οργανωτικές και στρατιωτικές του αρετές, αλλά επίσης την πανθομολογούμενη σταθερότητα και καθαρότητα μυαλού που τον χαρακτήριζε ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες και την τάση του να βρίσκεται πάντοτε κοντά στα μαχόμενα τμήματα. Βρισκόταν πάντοτε στις προωθημένες θέσεις ελέγχοντας ακόμα και τη βολή των πολυβόλων και των όλμων και έδινε προφορικές διαταγές. Παράλληλα, συνέχιζε να εφαρμόζει τη γνωστή αμείλικτη πειθαρχία στα τμήματα δίνοντας ο ίδιος το παράδειγμα. Στην Ηπειρο δεν δίστασε να εκτελέσει έναν από τους καλύτερους άνδρες της προσωπικής του σωματοφυλακής, τον Μαυροσκούφη «Οκτωβριανό» (Γιάννη Δρέγα), ο οποίος κατηγορήθηκε (χωρίς να αποδειχθεί) ότι βίασε μια γυναίκα σε κάποιο χωριό.
Οι αρετές του αυτές, σε συνδυασμό με την προσήνειά του, εξηγούν τη σχεδόν μαγνητική επιρροή που ασκούσε σε αξιωματικούς και καπετάνιους οι οποίοι τον γνώριζαν πρώτη φορά. Ο δάσκαλος Γιάννης Κατσαντώνης, εκπρόσωπος του ΕΑΜ (πολιτικός υπεύθυνος) στην VIII Μεραρχία του ΕΛΑΣ Ηπείρου, αναφέρει χαρακτηριστικά στα απομνημονεύματα του: «Οταν αντίκρισα τον Αρη πρώτη φορά, ήταν σα να έβλεπα τον Παπαφλέσσα. Ενα σχεδόν χρόνο άκουγα για αυτόν. Πότε βρισκόταν στη Ρούμελη, πότε στη Θεσσαλία, πότε στην Ηπειρο και να τώρα πάλι στην Ηπειρο. Τον κάλεσε η ανάγκη... Υποπτευόταν τι μπορούσαν να δημιουργούσαν με τις μηχανορραφίες τους οι Άγγλοι σε βάρος της προσπάθειας για ενότητα δράσης των αντιστασιακών δυνάμεων ΕΛΑΣ-ΕΔΕΣ-ΕΚΚΑ, για αυτό στις ιδιαίτερες συνομιλίες μας έλεγε: «Μην κοιτάτε που χαριεντίζομαι και φιλιέμαι με το Ζέρβα. Μπορεί καμιά φορά οι "φίλοι" μας οι Αγγλοι να τ' ανακατέψουν τα πράγματα... Εσείς να είστε πάντα έτοιμοι». Ο Αρης ήθελε τον λαό περήφανο και καμάρωνε για αυτή τη μεγαλειώδικη έξαρση για τη λευτεριά μας. Αμα έβλεπε εκδήλωση ραγιαδισμού, λυπόταν κατάκαρδα: Είμασταν κάποτε κοντά στην φωτιά μέσα σε ένα άδειο αχυρώνα όταν ο Αρης είχε επισκεφθεί τμήματα του 3/40 Συντάγματος Άρτας. Αντάρτες της ακολουθίας του, αντάρτες του 3/40 και 5-6 πολίτες κουβέντιαζαν όρθιοι ή καθιστοί. Κάποια στιγμή ένας καθιστός χωρικός πλησίασε τον Αρη, τον σκούντησε και του έδωσε ένα μικρό δεματάκι σε μια πετσετούλα. Εφυγε και ο Αρης το άνοιξε κι έβγαλε από μέσα 3-4 αβγά, λίγο τυρί και λίγο βούτυρο. Φάνηκε πως τον πλημμύριζαν ανάμεικτα συναισθήματα. Σκέφτηκε λίγο, κούνησε το κεφάλι του και κοιτάζοντας σε μένα, είπε: -Αχ ραγιά, ραγιά. -Είναι ελάχιστο δείγμα καλοσύνης, Αρη, του είπα. -Μακάρι! Φοβάμαι κανένα μικροϋπολογιομό. Μπορούσε να μην τα δώσει έτσι που τα 'δωσε. Μπορούσε να τα δώσει φανερά ή σε ένα από τα παιδιά. Αυτό με κάνει να στενοχωριέμαι...».Το ίδιο μεγάλη εντύπωση έκανε και η διορατικότητα του, που μπορούσε να ερμηνευτεί ανάλογα ως πεσιμισμός ή απέραντη αγάπη για το ΕΑΜικό κίνημα. Στις 27 Μαρτίου 1944 το βράδυ, μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Πλάκας, ο Γιώργος Ζαρογιάννης (ψευδώνυμο «Καβαλάρης»), ένας από τους πιο δραστήριους καπετάνιους του ΕΑΑΣ Θεσσαλίας, που συμπολέμησε μαζί του όλο το προηγούμενο διάστημα, επισκέφτηκε τον σταθμό Διοίκηοης του Αρη στην Κάτω Καλεντίνη για τον αποχαιρετισμό, που έμελλε να είναι και ο τελευταίος, και εκεί άκουσε μερικά λόγια του Αρη που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα το σημάδευαν τα κατοπινά χρόνια: «Οι Γερμανοί θα εγκαταλείψουν την Ελλάδα, αλλά τη θέση τους θα πάρουν οι Εγγλέζοι. Ο πόλεμος θα τελειώσει με ήττα της Γερμανίας αλλά εμείς δεν θα δούμε λαϊκή δημοκρατία γιατί θα επικρατήσει η αγγλική πολιτική και σε διάστημα 3-4 μηνών θα φέρουν το βασιλιά. Το κίνημα της αντίστασης θα τεθεί υπό διωγμόν. Εγώ, εσύ, ο Καρτσιώτης (καπετάνιος του 5ου Συντάγματος ΕΛΑΣ Βόρειας Θεσσαλίας) είμαστε καταδικασμένοι να σκοτωθούμε σαν ληστές με την κάπα στον ώμο...». Ήταν κάποια λόγια μοιραία προφητικά, τουλάχιστον για τον ίδιο...
Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ιστορία του Έθνους (τεύχος 5, Ιούνιος 2009, σελ.26-33) της εφημερίδας Έθνος
Όχι μόνο δεν αναφέρεται η διαταγή της 20ης Οκτωβρίου, έγγραφο 62 αλλά και την διαταγή της 28ης Οκτωβρίου που αναφέρεται εκτός από το ότι δεν την υπογράφει ο Βελουχιώτης είναι της 26ης Οκτωβρίου.. Αρχείο ΕΛΑΣ έγγραφο 65..Χανδρινός και παπαριές.
ΑπάντησηΔιαγραφή