Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Δεκέμβρης 1944. Φωτοκαρε κινηματογραφικών σεκάνς.

Φωτογραφικά καρέ από κινηματογραφικά σεκάνς επίκαιρων εποχής.
Χαρακτηριστικές φώτο από το υλικό που γύρισε η φωτοκινηματογραφικη μονάδα του Βρετανικού στρατού (υπηρεσία Army Film and Photographic Unit/ A.F.P.U) και ως μέρος επίκαιρων προβλήθηκαν σε όλο τον κόσμο από την ονομαστή φωνή της μεγάλης Βρετανίας/ Pathe` Gazette. Απεικονίζουν την καταγραφή των μαχών στην Αθήνα τον Δεκέμβρη του 1944 και το μετά. Βρετανικές και Ελληνικές κυβερνητικές δυνάμεις από την μια και δυνάμεις μαχητών και υποστηρικτών του ΕΛΑΣ από την άλλη. Πλην ελάχιστων καταγραφών των ελληνικών κυβερνητικών δυνάμεων οι περισσότερες καταγραφές απεικονίζουν τις βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις εν δράσει αν και οι τίτλοι γράφουν εμφύλιος πόλεμος ενώ από την άλλη πλευρά του ΕΛΑΣ υπάρχουν μόνο κάποιοι αιχμάλωτοι. Το αρχειακό υλικό/φωτοκαρε, υλικό που συγκεντρώθηκε για πρώτη φόρα από διάφορα επίκαιρα και αρχίζει καταγράφοντας την πορεία και την κηδεία των δολοφονημένων διαδηλωτών της συγκέντρωσης της Κυριακής 3 Δεκέμβρη 1944, το ενοποιησαμε κατά θέμα με στόχο να δημιουργήσουμε μια πιο πλήρη δομή για καλύτερη μελέτη./
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ
Το διάσπαρτο κινηματογραφικό υλικό βρίσκεται στην σελίδα της http://www.britishpathe.com/
Αναδημοσίευση από http://documentahistory.blogspot.com/2012/02/1944_10.htmlΗ ΒΡΕΤΤΑΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΙΤΡΙΝ. ΑΘΗΝΑ 1945 (ΦΩΤΟΣΕΚΑΝΣ PATHE)
Φωτογραφικά καρέ από σεκάνς επίκαιρων εποχής.


Μετά τις μάχες στην Αθήνα τον Δεκέμβρη του 1944 κατόπιν πιέσεων από την Βρετανική βουλή και όχι μόνο, κατέφθασε στην Αθήνα μια αποστολή με επικεφαλής τον Σιτριν για να ερευνήσει τα τεκταινόμενα εκατέρωθεν. Βρετανικές και Ελληνικές κυβερνητικές δυνάμεις από την μια και δυνάμεις του ΕΛΑΣ από την άλλη. Η επιτροπή επικεντρώθηκε μόνο πάνω στην πτωματολογία και κατηγόρησε μόνο την μια πλευρά. Από τις χαρακτηριστικές φώτο των σεκάνς που γύρισε η φωτοκινηματογραφική μονάδα του Βρετανικού στρατού (επίκαιρα που προβλήθηκαν σε όλο τον κόσμο) το πιο συγκλονιστικό είναι οι λεζάντες που τις συνοδεύουν.

Η πραγματικότητα και η αλήθεια; http://youtu.be/9MWRv4Ds7Ek
Πλήρες το κινηματογραφικό υλικό βρίσκεται στην σελίδα της http://www.britishpathe.com

Αναδημοσίευση από http://documentahistory.blogspot.com/2012/02/1945-pathe.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου