Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Αντίσταση και Εμφύλιος: Διερευνώντας μία δύσκολη διαπλοκή

Η τρέχουσα έρευνά του Στάθη Καλύβα αφορά στις παγκόσμιες τάσεις στην πολιτική βία. Το έργο του έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το Woodrow Wilson Award για το καλύτερο βιβλίο με θέμα την διακυβέρνηση, την πολιτική και τις διεθνείς υποθέσεις, το Luebbert Award για το καλύτερο βιβλίο στη συγκριτική πολιτική, το European Academy of Sociology Book Award, το Luebbert Award για το καλύτερο άρθρο στη συγκριτική πολιτική (τρεις φορές) και το Greenstone Award για το καλύτερο βιβλίο με θέμα την πολιτική και την ιστορία. Η έρευνά του έχει χρηματοδοτηθεί από τα Harry Frank Guggenheim Foundation, United States Peace Institute, Folke Bernadotte Academy και το Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Το 2007 διετέλεσε υπότροφος του John Simon Guggenheim Memorial Foundation και το 2008 εκλέχθηκε μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.

Η ανακοίνωση του στη Γεννάδειο θα διερευνήσει πτυχές της διαπλοκής αντίστασης και εμφυλίου στη διάρκεια της κατοχής. Επελέγη μια προσέγγιση που δίνει έμφαση στην “δυναμική από τα κάτω”, δηλαδή στις επιλογές και εμπειρίες των απλών ανθρώπων, όπως αυτές προκύπτουν κυρίως μέσα από επιλεγμένες αρχειακές πηγές.

Το βίντεο με την ομιλία του Στάθη Καλύβα μπορείτε να δείτε στην διεύθυνση http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewlecture.aspx?LectureID=401

1 σχόλιο:

  1. Ήταν αρκετά δεκαπέντε λεπτά παρακολούθησης της ομιλίας σας για να καταλάβω πού το πάτε... Αλήθεια όποτε ακούω ομιλίες σας ή διαβάζω άρθρα σας, με "επιστημονιοκφανή" κριτήρια-και εδώ έγκεινται οι κύριες ενστάσεις μου- επιλέγετε τις αναφορές σε πράξεις βίας ή ωμότητες που τέλεσε το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, τιθέμενες σε ένα ευρύτερο κατά τα φαινόμενα ιστορικό πλαίσιο. Η σε μόνιμη βάση επιλογή σας της ανάδειξης της ευθύνης του ΕΑΜ για την εμφύλια σύγκρουση, νομίζω ότι παύει να είναι τυχαία.
    ΙΑΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή