Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

ΠΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΘΩΜΑΣ: 1941-1950 ΤΡΑΓΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟΠρόκειται για τη μαρτυρία του αντιστράτηγου Θωμά Πεντζόπουλου, που υπήρξε ένας από τους πρωταγωνιστές των κρίσιμων γεγονότων της δεκαετίας του 1940, της πλέον καθοριστικής περιόδου για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Η ιταλική και γερμανική επίθεση, η Τριπλή Κατοχή, η Απελευθέρωση, τα Δεκεμβριανά και ο Εμφύλιος Πόλεμος σημάδεψαν την ιστορική διαδρομή της σύγχρονης Ελλάδας. Ο Θωμάς Πεντζόπουλος κατείχε νευραλγικές στρατιωτικές θέσεις σε όλα τα παραπάνω γεγονότα, με κορύφωση τον Ελληνικό Εμφύλιο, όπου οδήγησε τον Ελληνικό Στρατό επί έξι χρόνια, από το 1944 μέχρι το 1949, στην Αθήνα, στην Πελοπόννησο, στην Κεντρική Ελλάδα και, τελικά, στον Γράμμο.

Η σφοδρή του αντίθεση προς τις δυνάμεις του Άξονα αλλά και τον κομμουνισμό καθώς και η πίστη του στο έθνος υπήρξαν οι άξονες που κατηύθυναν τις πράξεις του. Το βιβλίο του αυτό, εν είδει απομνημονευμάτων, είναι αποκαλυπτικό για τον τρόπο σκέψης του. Η μαρτυρία συμπληρώνεται με πλήθος φωτογραφιών της εποχής.

Η αξιολόγηση των πράξεών του, όπως άλλωστε και όλων των πρωταγωνιστών της περιόδου, αποτελεί σήμερα αντικείμενο της ιστορικής επιστήμης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης στην εισαγωγή του, «εκείνο που πρέπει να επισημανθεί είναι το γεγονός πως η γενιά του Θωμά Πεντζόπουλου, από όποια πλευρά και αν πολέμησε, συνδέθηκε με τις κρισιμότερες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Κλήθηκε μάλιστα να διαχειριστεί καταστάσεις ρευστές και περίπλοκες λαμβάνοντας δύσκολες και συχνά δυσάρεστες αποφάσεις. Γι’ αυτό και η αποτίμησητων πράξεών της θα πρέπει να γίνει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα.»

http://www.epikentro.gr/

Ο αντιστράτηγος Θωμάς Πεντζόπουλος υπήρξε ένας από τους πρωταγωνιστές της εμφύλιας ελληνικής τραγωδίας. Οδήγησε τον Ελληνικό Στρατό στα πεδία των αιματηρών μαχών επί έξι χρόνια, από το 1944 μέχρι το 1949, στην Αθήνα, στην Πελοπόννησο, στην Κεντρική Ελλάδα και, τελικά, στον Γράμμο. Καταθέτει εδώ την μαρτυρία του, η οποία συμπληρώνεται και τεκμηριώνεται με πλήθος φωτογραφιών.

Έγραψε όταν ακόμη άχνιζε το αίμα των πεσόντων συμπολεμιστών του και των μυριάδων αμάχων. Είναι φυσικό, λοιπόν, ότι χαρακτηρίζει σκληρά τους αντιπάλους του. Τούτο, όμως, αποδίδει το κλίμα που επικρατούσε στα δύο αντίπαλα στρατόπεδα των Ελλήνων και βοηθάει τον σημερινό αναγνώστη να κατανοήσει τον συγκεκριμένο ιστορικό Χρόνο.
Η αυτονόητη αυτή ανάγκη είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επίκαιρη και επείγουσα ώστε ο ελληνικός λαός να περιέλθει στην Εθνική Αυτογνωσία σε καιρούς χαλεπούς οπότε η δεινή κρίση, η αδικία και η παρακμή έχυσαν στο πάτωμα την βενζίνη και δεν μένει παρά μόνον η φλόγα για να ανάψει έναν ακόμη Εθνικό Διχασμό, επιτάφιο του Ελληνισμού πλέον." (Νικόλαος Ι. Μέρτζος, Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, δημοσιογράφος και συγγραφέας, από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

http://www.politeianet.gr/index.php?page=shop.product_details&product_id=219365&option=com_virtuemart&Itemid=89


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου